statuten (Copy)
Een vennootschap oprichten geeft u als ondernemer de mogelijkheid om een rechtspersoon te creëren die volledig los staat van uzelf. Dat zorgt er - onder andere - voor dat uw persoonlijk vermogen veilig afgescheiden blijft van het vermogen van uw onderneming. Maar zo'n vennootschap oprichten impliceert heel veel keuzes. En bij het overnemen of overdragen van een vennootschap is dat niet anders.

Een vennootschap oprichten

De meest voorkomende vennootschapsvormen zijn de NV, de BVBA en de CVBA. De keuze tussen die drie bepaalt erg veel voor de verdere werking. Ze is onder andere afhankelijk van de hoogte van het kapitaal van de onderneming, ze bepaalt de manier waarop de onderneming wordt bestuurd, hoe de (al dan niet beperkte) aansprakelijkheid zal werken, ...

Advocatenkantoor Bart Vanmarcke bestudeert samen met u de mogelijkheden en adviseert u in uw keuzes. En dat zijn er véél. Het corpus van die keuzes wordt schriftelijk vastgelegd in uw statuten.

Het begint al bij de naam van uw onderneming: die moet uniek zijn, maar uw onderneming kan wél onder verschillende handelsnamen werken. Welke deelbewijzen geeft u uit in ruil voor het ingebrachte kapitaal? Wil u liever werken met een raad van bestuur of met een of meerdere zaakvoerders? Wil u per kalender een boekjaar of is het voor de specifieke activiteit van uw onderneming interessanter om het boekjaar op een ander moment te starten en af te sluiten? Wat doet u met de winst van uw onderneming? ... Allemaal kwesties die op punt moeten staan bij de start. Advocatenkantoor Bart Vanmarcke zorgt dat uw statuten de krijtlijnen worden waarbinnen uw onderneming kan groeien.

Vennootschapsoverdracht

U wil uw vennootschap overdragen of een andere vennootschap overnemen? Dan weet u best dat dat geen doordeweekse aan- of verkoop is. Laat u adviseren door advocatenkantoor Bart Vanmarcke: wij kennen de aandachtspunten en de valkuilen.

Neemt u enkel aandelen over? Een bepaalde bedrijfstak van een grotere onderneming? Gebouwen, machines? Gaan de lopende contracten mee? Zijn er nog actieve schuldeisers? Wat laten uw statuten toe? Wat gebeurt er in welk geval met intellectuele eigendommen? Blijven de nodige vergunningen geldig? ...

 

Allemaal zaken die u niet vanzelfsprekend zal vinden. Wij wel. Wij kennen het klappen van de zweep bij een overdracht. Advocatenkantoor Bart Vanmarcke behoedt u voor onaangename verrassingen.