krakenU stelt plots vast dat er krakers hun intrek hebben genomen in uw woning (eigendom of gehuurd, dat is eender). Wat nu?

Tot voor kort was het kraken op zich geen misdrijf. U kon enkel een procedure voeren bij het vredegerecht met het oog op een uitzetting, maar dat kon bijzonder lang aanslepen. Enkel het inbreken en/of vernielen van materiaal kon als misdrijf worden aangepakt. Maar als de kraker na zijn inbraak het slot of de deur herstelde, kon u daar niet veel meer over zeggen …

De wetgeving is recent bijgestuurd. Kraken is vanaf 16 oktober 2017 wél strafbaar . Bij een bewoond pand kan de politie nu onmiddellijk optreden. Voor een niet-bewoond pand is kraken een “klachtmisdrijf”: als de eigenaar , best via zijn raadsman, een klacht neerlegt, kan de procureur de krakers uit het pand laten verwijderen.

Onze belangrijkste tip? Informeer u op voorhand, zodat u precies weet wat u wel en niet kan en mag doen wanneer u geconfronteerd wordt met krakers in uw pand. Door onmiddellijk in actie te schieten en de krakers er met harde hand uit te zetten, neemt u het risico dat u zélf strafbare feiten pleegt.

Zowel een huurder als een eigenaar doet er goed aan contact op te nemen met ons kantoor. Wij zorgen dat u juridisch en persoonlijk voorbereid bent op krakers. En doet het zich voor, dan ligt bij ons alles klaar om de juiste diensten zo spoedig mogelijk in actie te laten schieten.