stalkingU leest 'stalking', u zegt 'stolking' en de wet noemt het 'belaging'. Een gevoelige en beladen term, dat is het zeker en vast. Maar wat houdt het precies in? 

Het misdrijf 'belaging' bestaat heel vaak uit handelingen die elk op zich niet strafbaar zijn. Denk aan berichten sturen, bezoeken, cadeau's geven, in iemands buurt vertoeven ... Dat mag natuurlijk allemaal. 

Het is wél een misdrijf als daarmee iemands rust ernstig verstoord raakt. Als het er dus voor zorgt dat iemand niet meer op zijn gemak is. 
Bijkomende voorwaarde is dat de dader weet, of zou moeten weten, dat hij door zijn acties de rust van de belaagde persoon verstoort.

Belaging is strafbaar met een gevangenisstraf tot twee jaar. Wanneer het slachtoffer in een kwetsbare toestand is (tgv leeftijd, zwangerschap, ziekte ...) kan de straf verzwaard worden, net als wanneer de belaging wordt gepleegd met als drijfveer een negatief vooroordeel over bijvoorbeeld religie, ras, geaardheid, geslacht, ... van het slachtoffer.

Als u door herhaaldelijke handelingen van iemand anders niet op uw gemak bent en u afvraagt of u iets kunt ondernemen, twijfel dan niet om contact op te nemen met advocatenkantoor Bart Vanmarcke.